Ukoliko si se odlučio za opciju FULL Service, posao možeš naći na nekoliko načina:

VIRTUAL HIRING EVENT

Na ovim događajima se predstavlja veliki broj malih poslodavaca iz svih delova SAD. Budući da ove kompanije nemaju interesa da putuju po Evropi (zaposljavaju pojedinačno relativno mali broj studenata) GPA (IUVIA NVO) putem audio i video striminga organizuje online razgovore sa poslodavcima i predstavnicima poslodavaca u nekoliko gradova u Srbiji.

Intervju kandidata se obavlja na engleskom, i u skladu sa njegovim/njenim preferencijama tipa posla, željene lokacije na kojoj bi radio/la u SAD i nivoa znanja engleskog se nude RADNE PONUDE (Job Offer). Nakon što razmotri ponude, učesnik na samom događaju, bira poslodavca, tj. posao koji mu najviše odgovara i na licu mesta potpisuje Ugovor o radu.

DIRECT (februar – mart)

Za studente koji ne budu našli posao preko Virtual eventa, u februaru se otvara baza podataka još raspoloživih poslova sponzora, tako da možeš da konkurišeš i za razne druge poslove.

Svakom učesniku koji se opredeli za ovu opciju, na e-mail će biti dostavljeno precizno uputstvo za pristup i apliciranje. U istom momentu, student može da aplicira na najviše 4 različita radna mesta.

Pravilo je da svaki kandidat može da odbije poslodavce 2 puta pre izbora konačnog posla. Shodno tome skrećemo ti pažnju da ne konkurišeš na poslove koje ne bi želeo da obavljaš ili imaš bilo kakvih nedoumica oko njih.

Ukoliko si se odlučio za opciju SELF Arranged, nije teško pronaći posao u SAD, ali zahteva vreme i angažovanje. Više hiljada studenata iz čitavog sveta godišnje učestvuje na SELF Arranged programu tako što sami obezbeđuju posao, najčešće preko Interneta. Tako možeš i ti!

Prilikom potrage za poslom potrebno je da ispoštuješ sledeću proceduru:

  • sastavljanje CV-a
  • pretraga Internetom kompanija i poslova
  • slanje e-mail-a ili faksa odabranim kompanijama
  • dobijanje popunjene i potpisane RADNE PONUDE na tvoje ime
  • dostavljanje RADNE PONUDE organizaciji GPA

SASTAVLJANJE CV (AMERIČKI MODEL)

U SAD je običaj da se, prilikom apliciranja za posao, priloži i CV (Curriculum vitae), kako bi se kandidat za posao predstavio Poslodavcu. Zato je veoma važno da CV bude dobro napisan: jasno, sažeto, bez grešaka (gramatičkih ili grešaka u spelovanju), kao i da sadrži relevantne podatke. Dužina teksta ne treba da prelazi 1.5 stranicu A4 formata.

PRETRAGA INTERNETA I SLANJE E-MAIL-a

Internet je najbolji, najbrži i najjeftiniji način za pronalaženje sezonskih poslova u SAD. Linkovi za samostalno traženje posla, pisanje CVa i slično su: www.j1jobs.com, www.coolworks.com, www.careeruilder.com, www.aboutjobs.com, www.hotjobs.com, www.flipdog.com, www.jobmonkey.com, www.summerjobs.com.

Kada odabereš kompanije u kojima bi želeo da radiš, potrebno je da im se obratiš e-mail-om. E-mail mora biti kratak, jasan, bez attachment-a (osim CV-a) i slika, bez grešaka (gramatičkih, grešaka u spelovanju i sl.) i adresiran na konkretnu osobu kojoj se obraćaš. Uz e-mail posalji i CV. Vaš e-mail može da izgleda ovako:

Dear Sir/Madam, I am a student from Serbia. I will be coming to the USA this summer to work on a J-1 visa.This visa, sponsored by the U.S. Department of State, allows me to work legally for up to 4 months. I am currently searching for a job-this is the reason for the e-mail. Please find my resume bellow. Do not hesitate to contact me if You have any positions available or would like to speak with me further. Best regards, IME I PREZIME

DOBIJANJE POSLA

Verovatno će Poslodavac odn. Kompanija kojoj si se obratio, odgovoriti da će razmotriti tvoj zahtev i obavestiti te o svojoj odluci. U slučaju da ti Poslodavac pozitivno odgovori i ponudi posao, potrebno je da ti pošalje popunjen i potpisan Employment Agreement Form odnosno RADNU PONUDU.

Employment Agreement Form odn. RADNU PONUDU kompanije za koju ćeš raditi tokom leta, potrebno je da nam dostaviš najkasnije do 15. aprila. Svim Poslodavcima odn. kompanijama koje su ti poslale odgovor, bez obzira da li su ti ponudili posao ili ne, potrebno je da se zahvališ što su uzeli u razmatranje tvoju aplikaciju.

Poslovi se ne smeju tražiti preko agencija za zapošljavanje. Poslovi koji se apsolutno ne prihvataju su: čuvanje dece – Au Pair, poslovi u kući (čistačica, kuvar/ica u privatnom domaćinstvu), medicinske usluge, poslovi na brodovima i u avio-industriji, školama…

Work and travel brošura 2014 ✔


Budi obaviješten o popustima.

Griješka Uspješno ste se prijavili Poruka se šalje
Kontakt
Organizacija:Auctus
Adresa:Majke Jugovića 4
Grad:Banja Luka
Telefon:+387 65 323 325
Mail:info@eyca.ba
Social Links
EYCA cvrkuti
© 2018 EYCA Evropska omladinska kartica Global Project Agency